Vi trodde att konserten på Royal Albert Hall skulle bli Space Ritual rakt upp och ner och eventuellt några andra hits, men så blev det inte och de spelade låtar från hela deras karriär. Från The Future Never Waits blev det Rama (The Prophecy) och The Beginning. Bra val för konserten, ingen tvekan om det, men det finns bättre spår på skivan. Om jag skulle valt två låtar till setet hade det blivit Outside of Time och I’m Learning to Live Today. Den senare är egentligen inte mycket till låt utan mera av ett ljudkollage av typiska Hawkwind-ingredienser - ett malande psykedeliskt riff, distinkt trummande och spacerocksyntheffekter som vi såklart alla älskar. Den hade verkligen gjort sig bra live! Hursomhelst, hela skivan är fantastisk! 5/5. Jag menar det! Cherry Red 2-LP, 2023.
torsdag 21 december 2023
The Future Never Waits
lördag 16 december 2023
The Past was a Blast...
6
Vad har de lyckats åstadkomma efter en ovanligt lång tidsperiod mellan två utgivningar? 6 är definitivt en mera lågmäld och mörkare skiva än Peace, men det mesta känns ändå bekant och är bra på alla sätt och vis. De kan nog inte riktigt misslyckas med sin formel för att skriva rockmusik. Är de fortfarande Sveriges bästa band? Ja, jo. Jag tror det om jag verkligen tänker efter ordentligt.
Det börjar lovande med den lugna God natt. I en av få hårdrocksstänkare, I Follow You, tycker jag att de låter mera Hellacopters än Graveyard. Den sätter sig inte riktigt. Jag går däremot i gång på den melankoliska Breathe In Breathe Out med sitt utdragna Doors-jam. Det är kanske till och med skivans bästa spår. I Sad Song sjunger Truls Mörck. Det brukar han göra med en låt per skiva och de känns alltid som höjdpunkter. Så även denna gång. Jag har inget negativt att säga om något spår på b-sidan. Det är melankoliska Graveyard-låtar som alla berör mer eller mindre. Möjligen är det den avslutande Rampant Fields som sticker ut mest. Deppig blues är alltid min melodi.
Det är definitivt en riktigt bra skiva, men kanske den ändå inte har det där lilla extra som gör att man blir helt golvad. Troligtvis kommer den att växa med tiden, men känslan är att den inte riktigt når deras bästa i kvalité.
måndag 11 december 2023
Peace... Like a River
Det blev sista skivan med Jörgen Carlsson. Jag har alltid tyckt att han inte riktigt passar in i bandet, men här gör han verkligen sin starkaste insats. Grymt basspel all over. Det ska ändå bli spännande att höra hur det kommer att låta med Kevin Scott. Av det jag hört på nätet så verkar Gov't Mule nu vara ett mera energifullt band live.
Egentligen har jag lyssnat något för lite för att ge en djuplodande recension av Peace... Like a River, men visst är det bra. Fantastiskt bra t.o.m. Om jag i detta läget ska rekommendera två låtar får det bli Shake Our Way Out där Billy Gibbons är med och sjunger och reggae/dub-låten The River Only Flows One Way. Billy Bob Thornton sjunger som en zombie. Grymt bra! Det mesta är dock riktigt njutbart och jag har inga problem med att ge skivan betyget 4/5 redan nu. Jag har väl hört den fyra gånger rakt igenom och den växer för varje lyssning.
söndag 10 december 2023
Revelation
Vi börjar väl med Siena Roots fantastiska platta Revelation. Det är definitivt den skiva jag spelat mest under året och det är nog också årets bästa enligt mig. Skivan har inte ett dåligt spår och Zubaida Solid har verkligen lyft bandet till nya höjder.
Först ut är den maffiga Coincidence & Fate. Giftigt gitarrspel på den och Zubaida sjunger lungorna ur sig. Professional Procrastinator och No Peace är också riktiga rökare. I den sanslöst vackra Dusty Roads gungar de på med ett riff som jag känner igen från en Colour Haze-låt. Zubaidas mörka och bluesiga röst gör sig som bäst i denna och när hon tar i från tårna i slutet är det magiskt. Winther Solstice är en annan favorit. 3/4-takt går jag alltid i gång på. I denna bjuds vi på en mycket smakfull flöjt och förstås mera av Zubaidas blues.B-sidan inleder med instrumental folkrock i låten Dalecarlia Stroll. Här associerar jag till Kebnekajse. Little Burden är nog den vackraste låten på Revelation. De låter hela tiden organiska och dynamiska, men kanske mest i Little Burden. Love spelar på en ensam trumma, Sam kontrabas och Johan akustisk gitarr.
Heavy as a heart can be
I'm like a branch of a tree
Reaching to be free
Fatigue,
I'm so tired of trying
I will never feel elated
Only feel at ease
Keeper of the Flame
torsdag 2 november 2023
163
tisdag 31 oktober 2023
Graveyard
lördag 28 oktober 2023
Dusty Roots
Biljetterna till konserterna var billiga, men efteråt köpte jag mersch för det fyrdubbla... En trippelskiva, två dubbelskivor, två singlar och en t-shirt.
lördag 7 oktober 2023
160
Hawkwind
På fredagen gjorde vi närområdet, dvs Bayswater, Notting Hill och Portobello Road. Rotade i skivbackar och drack några öl. Skivorna var alldeles för dyra, men vi köpte ändå några stycken. Jag en Howlin' Wolf och en dubbelskiva med Champion Jack Dupree som jag inte sett tidigare. Därefter satt vi på vår lilla balkong i fullt solsken och laddade inför konserten med musik och whiskey och tog sedan vägen genom Kensington Garden till Royal Albert Hall.
söndag 3 september 2023
An evening of sonic destruction
Samma kväll, den 29 september, spelar Dave Brock och bandet på Royal Albert Hall: An evening of sonic destruction, celebrating the rituals and odysseys of space on the 50th anniversary of their acclaimed Space Ritual album. Gissa vem som kommer att vara där! Jag tar ledigt en dag från jobbet och vi åker sent på torsdagskvällen och hem igen på söndagskvällen. Det ska bli galet kul med en liten Londontripp. Senast jag var i London var vi och såg Roy Harper på Palladium. Oförglömligt minne. Det var 2019, så det blir första gången sedan Brexit. Pundet står i 14 kronor, så det lär bli ett dyrt kalas...
lördag 2 september 2023
Sunrise
Detta är skivan som jag fortsättningsvis kommer att nämna när det kommer till progressive-favoriter från det tidiga sjuttiotalet. Någon skulle kanske kalla det här avantgarde, men jag föredrar nog psykedelisk progressive och tidig hårdrock även om det är ganska rubbat emellanåt. Skivan har det mesta som jag älskar. Förryckt och stöddig sång (Arthur Browns teatraliska röst är helt obetalbar…), tungt trumspel, suverän orgel, oändligt med coola riff och riktigt giftigt gitarrspel av Andy Dalby. Det är väl någon typ av konceptplatta, alla låtar glider in i varandra och texterna är för mig delvis obegripliga existentiella betraktelser. Det finns en intensitet rakt genom hela skivan som är svårslagen. Hur har jag kunnat vara utan denna pärla i alla år? Jag har haft den tredje skivan Journey sedan 80-talet, men mitt minne av den är att den är tämligen svag (trummaskinen har jag åtminstone inte lyckats förtränga…). Den ska förstås ändå plockas fram inom kort.
lördag 26 augusti 2023
Night Parade of One Hundred Demons
Årslistan i kommunen är nu uppe i 157. Två väntade arter senaste veckan, nämligen råka och ägretthäger. Tre arter till ska definitivt vara möjligt. Har t.ex. inte blå kärrhök, fjällvråk, tjäder och strömstare. Siktar nog snarare på 165. Det lär bli ett rekord som kommer att stå sig i sekler oavsett.
I söndags var vi över i Köpenhamn och såg Earthless. Magiskt bra och mycket trevlig liten resa. Vi sov på hotell i Malmö och efter lång och sen frukost besökte vi Skivesset och Rundgång. Det blev förstås en liten bunt skivor. Då hade jag dessutom svängt inom Vinylkällaren i Förslöv på vägen hem från jobbet på fredagen och fått med mig knappt 10 skivor därifrån. Jag har en hel del att lyssna ifatt. Det var det jag gjorde igår och gör idag. Billiga skivor med t.ex. Traffic, Bobby Bland, Champion Jack Dupree, Sugarcane Harris och Johnny Winther, något dyrare nypressar som Alice Coltrane Universal Consciousness och subrariteter som Arthur Brown Galactic Zoo Dossier. Med mera med mera. Väldigt nöjd med vad jag förvärvat hittills.
Earthless set list
Night Parade of One Hundred Demons (Part 1)
Night Parade of One Hundred Demons (Part 2)
Volt Rush
Cherry Red (Groundhogs cover)
Stoned Out of My Mind (Speed, Glue & Shinki cover)
lördag 12 augusti 2023
Limosa lapponica
Jag säger inte att jag aldrig är ute och skådar i hemmamarkerna i dåligt väder, men kanske för lite ändå. Vi är väl medvetna om vad regn eller framför allt dimmigt väder kan göra på våren. Då är det inte ovanligt med rastande änder i våra sjöar och det känns som att vi har bra bevakning på det. Däremot har vi kanske inte varit lika uppmärksamma på oväder i augusti månad. Nåväl, nu har vi lärt oss något nytt.
Antalet kommunarter i år är nu 155.
Inga vettiga bilder från kalaset.
tisdag 8 augusti 2023
150+
2020, pandemiåret, fick jag för mig att satsa på att försöka se 150 fågelarter i kommunen under ett år. Min högsta tidigare notering var 146 arter och var 12 år gammalt. Eller kanske t.o.m. 13. Men det kändes möjligt. Det gick med nöd och näppe och jag fick ihop 150 arter exakt. Efteråt sa jag med bestämdhet att jag aldrig skulle ge mig på det igen. Det rekordet skulle stå sig och ingen skulle ta det ifrån mig. Det var helt enkelt för mycket slit.
Hursomhelst. I år slängde jag ur mig att jag skulle se 250 arter i landet. Bättre möjligheter med min nya arbetsplats ute på Bjäre och en inplanerad fjällresa gav förutsättningarna för ett sådant högt mål och infall enligt mina mått mätt. Men min vana trogen så skådade jag mest i kommunen under våren och dessutom blev fjällturen ganska misslyckad vad det gäller artantal. Jag bestämde mig därför för att istället slå 150 kommunarter. Vilket jag redan har gjort. Nu är i stället målet 160 arter. Så snabbt man kan ändra sig...
Min senaste art i kommunen före 2023 var rosenfink och just 2020, men i år har jag lyckats få in 7 nya kommunarter. Jag skådar förvisso mest hela tiden, men det är ändå smått anmärkningsvärt. Det började med spetsbergsgås (ny art för kommunen) tidigt och sedan har det bara rasslat på med sävsångare, kärrsnäppa, brushane, spovsnäppa (ny art för kommunen), mosnäppa och större strandpipare. Det är vadarna som slår till kan man säga. Sedan är det förstås inte fy skam med dvärgmås, svarttärna, sparvuggla, hornuggla och göktyta. Lappugglan ville tyvärr inte över kommungränsen i år och berguven går förvisso att höra innanför gränsen, men man vet ju att den sitter utanför och ropar så det håller inte riktigt...
153 arter just nu. 160 känns inte alls omöjligt. Jag har inte ägretthäger, fjällvråk, blå kärrhök, stenfalk, strömstare. tjäder, vinterhämpling och flera andra som är rimliga att plocka in.
Det där med 250 arter i landet har jag skippat helt (även om jag passerat 200). Igår och idag kunde man ju åkt ut till kusten och sett några havsfåglar, men vad är det mot spovsnäppa (ny för kommunen), mosnäppa och större strandpipare (nya för mig) och mitt andra och tredje fynd av svarttärna (25 respektive 11 exemplar). Det är verkligen kommunlistan som är roligast.
Med mosnäppan passerade jag 200 sedda/hörda arter i kommunen över alla år som första person och det har nog varit ett mål ett tag. Nu går jag för 210. Allt är galenskap. Men jag njuter av allt fågelskådande och jag lär mig hela tiden en massa nytt. Jag är helt enkelt nöjd med mitt primär- och fattigmansskådande. Jag kan inte påstå att jag jagar och stressar, nej jag glädjer mig faktiskt för varje fågelart jag får möjlighet att träffa på. Jag kan sitta i timmar på varje lokal och titta på samma fåglar och jagar inte genast vidare. Torftigt möjligtvis, enligt många, men så är det.
fredag 4 augusti 2023
Devil's Playground
Setlist:
Death Row
All Your Sins
Sign of the Wolf/Sinister
The Ghoul
Review Your Choices
Be Forewarned
When the Screams Come
Dying World
Devil's Playground
Relentless
Broken Vows
Last Time Here
Forever My Queen/20 Buck Spin
torsdag 3 augusti 2023
Pentagram
Jag har laddat lite genom att höra igenom Relentless (Pentagram) och Day of Reckoning (2 gånger var) och Show 'Em How. Min utgåva av Pentagram från 1985 är en senare press från 1993 av Peaceville och som det till och med står White Label Test Pressing på. Märkligt utgåva kan man tycka. Hursomhelst, det är den jag har. Jag hade plockat fram även Curious Volume (skivan som kompisen M spelade in), men den hann jag inte med. First Daze Here (The Vintage Collection) åker med på CD till förfesten på hotellrummet. Det blir nog en spännande kväll! Förband är Dun Ringill från Sverige. Träffade basisten från detta band när vi spelade med Lugnet i Göteborg för evigheter sedan och vi har haft lite kontakt sedan dess.
Jag tycker fortfarande att Pentagrams singlar och demos från 70-talet är det bästa i deras katalog. Det är doom med blues och psychedelia och låter som inget annat. De riktiga skivorna är mera sterila och saknar bluesen, men jag måste erkänna att jag lärt mig uppskatta dem mycket mera de senaste dagarna. Både den första, självbetitlade (och som återutgåva Relentless) och andra skivan Day of Reckoning är suveräna och det är faktiskt skamligt att jag gett dem tid först nu. Sent ska syndaren vakna.
Trodde kanske att jag skulle börja arbeta på måndag, men min kära kollega H har övertygat mig om det är först nästa måndag som vi samlas. Det känns verkligen som att jag fick en extra vecka semester. Den måste jag försöka utnyttja till fullo. Det är inte mycket vettigt som har gjorts sedan jag kom hem från fjällen. Lite slöskådning i kommunen, läst någon bok, spelat några skivor... Jag borde ge mig ut på en liten tältsemester till känns det som. Öland kanske? Eller Österlen?
onsdag 19 juli 2023
Dagens raritet XXXVIII
söndag 16 juli 2023
Konserter
fredag 14 juli 2023
Dagens raritet XXXVII
De öser på i några låtar till, inklusive komp med ko-klocka (vilket alltid ger pluspoäng) men sedan lugnar det ned sig betydligt och skivan blir allt tamare och mera progressiv efterhand. Jag vill ändå påstå att plattan håller en anständig nivå rakt igenom. Inte oumbärlig, men den pryder sin plats i samlingen. Ett Hova-inköp.
tisdag 11 juli 2023
Dagens raritet XXXVI
Bäst är kanske ändå de lugnare bluesiga folkrocklåtarna. T.ex. den underbara trion Been Around Too Long, Anthology Of Dreams och Free. Anthology Of Dreams skulle kunnat legat på första Steamhammer. Jag vet inte vilken status skivan har idag, men för mig är det en mindre klassiker.
Strix nebulosa III
lördag 8 juli 2023
Perisoreus infaustus
söndag 2 juli 2023
Charadrius morinellus II
Någon dag har jag mest varit i stugan. Efter de längsta fjällturerna (25-30 km) så behöver man en återhämtningsdag. Det har känts lite bortkastat, men det finns en gräns för hur mycket jag orkar... Känner mig trots allt i ganska bra form nu och ryggen är avsevärt bättre. En dag gick jag till Örnbo. Hade inte mycket fågel på den turen. Jag har varit ute på raningarna och fotograferat smalnäbbade simsnäppor, besökt nordsångaren ytterligare någon gång, följt strömstararnas häckning vid Vindelåforsen, spanat lite lamt efter svarthakedoppingarna i Noltjärn, skådat från potatisbacken och kanske något mer som jag inte kommer ihåg just nu.
måndag 26 juni 2023
Charadrius morinellus
Nu ska jag hitta på något som är lagom ansträngande.