Ovädret Hans bjöd på ytterligare två arter innan det roliga tog slut i torsdags. Större strandpipare, kärrsnäppor och en mosnäppa fanns kvar på morgonen. Vid ett andra besök på lokalen vid lunchtid kunde jag dock bara hitta två större strandpipare, men vad gjorde väl det när det sträckte förbi en flock med 17 myrspovar och en ensam kustpipare. Det fanns bara ett fynd av myrspov noterat i kommunen tidigare och då en ensam individ. I sjön såg jag en ensam svarttärna och därefter var det över...
Överhuvudtaget är det väl ganska okänt hur en del av de här vadarna passerar tvärs över Skåne i stället för att följa kusten. Onekligen intressant. En liten summering av vad dessa fyra dagar gav i fågelväg (maxsiffror) i en av Skånes artfattigaste kommuner: större strandpipare 17 ex, kärrsnäppa 4 ex, mosnäppa 2 ex, spovsnäppa 1 ex, grönbena minst 6 ex, gluttsnäppa minst 6 ex, ljungpipare 9 ex, kustpipare 1 ex, myrspov 17 ex, storspov 1 ex, strandskata 14 ex, fisktärna 60 ex, svarttärna minst 25 ex (25 ex + 11 ex + 1 ex). Inga höga antal, men ganska bra med arter. Utelämnade skogssnäppa och drillsnäppa i den här uppräkningen.
Jag säger inte att jag aldrig är ute och skådar i hemmamarkerna i dåligt väder, men kanske för lite ändå. Vi är väl medvetna om vad regn eller framför allt dimmigt väder kan göra på våren. Då är det inte ovanligt med rastande änder i våra sjöar och det känns som att vi har bra bevakning på det. Däremot har vi kanske inte varit lika uppmärksamma på oväder i augusti månad. Nåväl, nu har vi lärt oss något nytt.
Antalet kommunarter i år är nu 155.
Inga vettiga bilder från kalaset.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar