söndag 29 maj 2022

Dryocopus martius IV

Det blev en rejäl tur ut i markerna i fredags. Jag började hos spillkråkorna i träsket. Tre ungar kunde nu konstateras. De varvar med ett mata en gång i kvarten till att ha långa uppehåll på upp emot en timme. Otroligt fascinerande att sitta där och ta in allt som händer med skrattmåsar, grågäss, gräsänder. knipor, krickor, rörhönor, starar och kajor. Där är ständiga konfrontationer mellan arterna.

Besökte den brandkronade kungsfågeln, som var kvar, och hälsade även på mina tofsvipor på de två lokalerna. Inga ungar sågs, men 4 respektive 6 tofsvipor. Trädlärkan varnade, sånglärkorna sjöng. Fick även in årets första lärkfalk. Dvs artlistan för dagen blev till slut ganska fin: spillkråka, gröngöling, gök, trädlärka, sånglärka, röd glada, sparvhök, trana, forsärla, brandkronad kungsfågel, tofsvipa och lärkfalk. Inte den sämsta i dessa tider och trakter.

Åkte sedan med mamma till några gårdsbutiker. Fikade och åt godaste sillmackan med nypotatis, köpte bröd, ölkorv, gurka, ägg och åt glass. Vi körde småvägarna och njöt av bokskogarna. Mamma nöjd med rundan.

Besökte även mina gamla hemmalokaler i jakt på hämpling och smådopping, men det blev inget med det. Två gråhägrar blev den enda behållningen. Jag brukade ha de eftersökta arterna där för några år sedan och även brandkronad kungsfågel. Nåja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar