söndag 8 maj 2022

Callophrys rubi

Jag hade satt klockan på 03.00, men jag försov mig. Vaknade först kl. 06.00! Skulle suttit i kompisens orrgömsle. Så oerhört retsamt. Hade både rekognoserat så att jag skulle hitta i mörkret och förberett mackor och packat ryggsäck. 

Åkte förstås iväg ändå, men det fick bli andra lokaler. Spelande grönbenor i Skåne är inte det sämsta. Första göken, törnsångaren och rörsångaren. På en lokal där jag tänker följa hur det går för tofsviporna och där jag hade sånglärka vid det förra besöket, sjöng idag istället trädlärka. Samtliga tre arter alltså tämligen sparsamt förekommande här i skogsbygden. 

Gick även på en mosse där jag en gång för ca 20 år sedan hade en fantastisk kväll med en trädspelande tjädertupp. Jag satt gömd vid en gran i myrkanten och tuppen spelade fullt synlig i säkert 30 min, långt innan det började mörkna. Jag har även släppt en tam höna på den här lokalen. Det var nog ungefär samtidigt. Nu fanns det ingenting som skvallrade om att tjädern skulle finnas kvar.

Jag har aldrig sett så många grönsnabbvingar som i år. Idag var de hundratals. De är små, så det är inte lätt att få skarpa bilder...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar