tisdag 30 augusti 2022

Dagens raritet XI

Steel Mill - Green Eyed God, Penny Farthing BLPS 19105, Tyskland, 1972. Avbildad i Pokoras 1001 Record Collector Dreams. I den reviderade boken har den 4 rating discs, i den gamla hade den 2.

Green Eyed God spelades in 1971, släpptes i Tyskland 1972, i Italien 1973 och i UK först 1975. Den brittiska utgåvan är såklart ändå den mest värdefulla. 

Steel Mill låter inte riktigt som några andra, men genren är heavy progressive. Bluesigt, ibland jazzigt i grunden och med saxofon och flöjt. Atmosfären är mörk och ockult. Som en mix av Black Sabbath och Jethro Tull kanske man kan dra till med. Öppningsspåret Blood Runs Deep sätter tonen med ett doomigt riff på gitarr och saxofon. En väldigt varierad låt med flera intrikata taktbyten. Detsamma gäller Mijo And The Laying Of The Witch som är det längsta spåret på a-sidan. Här finns ett parti som osar Sabbath. Treadmill avslutar sidan med det tyngsta på skivan.

Titellåten öppnar b-sidan. Det börjar lugnt och mystiskt, men så småningom går den över i ett mörkt riff. Gitarrsolandet sker till stenhård boogie. Det är både primitivt och slarvigt och progressivt. Green Eyed God är 9 minuter lång och det händer något hela tiden.

Jag har alltid varit svag för den vackra Turn the Page Over. Skivans lugnaste låt. Gillar melodierna och stämsången, det enkla gitarrsolot och pianot. Beatlesatmosfär. Black Jewel Of The Forest är härligt mörk och mystisk och återigen väldigt varierad med flera olika partier och taktbyten. Den korta Har Fleur avslutar med lite ljusare och hoppfullare tongångar. En sann höjdarplatta och i skick som ny.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar