Det störde mig något, som antytts, att jag inte hittade originalet som jag såg avbildat i Scented Gardens Of The Mind av Dag Erik Asbjørnsen. Bilderna där var dock i svartvitt och jag blev något förvånad av att se den i färg. Åtminstone hade jag glömt bort att det svartvita fotot i Asbjørnsen i verkligheten gick i blått. Nu inser jag att Energit enkelt kunnat köpas på discogs för någon hundralapp billigare än vad jag nu gav för den i Prag. Hursomhelst, skivan är i toppskick och jag är utomordentligt nöjd med att jag fick grävt fram den för drygt en femhundring på Music club (skivaffären med överlägset störst sortiment). Av någon anledning så älskar jag omslag med livefoton och där trummisen är i fokus och andra musiker är i bakgrunden. Jag vet inte riktigt vad det handlar om...
söndag 10 november 2024
Ráno (Part I.)
lördag 9 november 2024
Can't Kick the Habit
Burying Ground
söndag 3 november 2024
Loser
På Compliments måste jag lyfta fram det otroliga svänget i Little Miltons That's What Love Will Make You Do och Dr. Johns What Goes Around. Round Records. 1974. US.
lördag 2 november 2024
Dagens raritet LXIII
1967, UK. Pokora 1001 Record Collector Dreams och med 3 rating discs. Skivan kom udda nog bara ut i monoutgåva. Både skiva och omslag i fantastiskt skick.
tisdag 29 oktober 2024
Dagens raritet LXII
måndag 28 oktober 2024
Dagens raritet LXI
Jag har tyvärr inget original från 1971, men åtminstone utgåvan i enkelkonvolut från 1974. Ett promoexemplar till och med. Den finns inte i discogsdatabasen. Förutom några mindre bruna fläckar i det vita på omslaget så är den som ny. Inte ett knäpp på vinylen överhuvudtaget. Både OBI och insert. Man får nöjd med det lilla här i livet. Jag kommer inte helt säkert ihåg när jag köpte den, men det måste vara 25 år sedan. Eller 20 åtminstone. Däremot tror jag att det var av M på en skivmässa.
I Satori II är gitarrspelet mera orientaliskt. Detta till ett riff (som bara märks några få gånger) som givetvis är Bo Diddleys. Solona skär genom märg och ben. Joes sång är definitivt långt över gränsen för galenskap. Wada håller sig till pukorna och bluesmalandet gör låten smått hypnotisk.
I Satori IV är Joe tillbaka med både sång och munspel. Det är blues och Mountain-tungt. Eller ett snäpp tyngre än så. Gitarrsolona är inte från denna värld. Vi får även en rejäl dos av koklocka och det är mycket bra. I Satori V är de orientaliska och diskordanta tongångarna åter rådande. Det är sataniskt och evil och Joe wailar sig igenom hela delen ordlöst. Helt vettlös förstås. Man kan bara älska hans totala kompromisslöshet.
Vilken jäkla platta! Jag kan såklart ha hört den på något annat sätt än på min vinylskiva, jag tror att jag har den på en bränd CD också, och det är möjligt att jag spelat den i den gamla bilen någon gång, men om det ska gå 10-15 år mellan lyssningarna av vinylen så var detta förmodligen den sista gången. Det är sjukt när man tänker på det så. Atlantic 1974. Japan. Promo. OBI. Invitation To Sukkavati-insert. Skivan fick en ny inner sleeve (3 layers of anti-static high-density polyethylene) och skyddsomslag så att nästa ägare, efter mitt frånfälle, inte tror att jag har varit vårdslös med rariteterna.
Wolf City
Wolf City är minst lika bra som de tidigare plattorna, Phallus Dei, Yeti, Tanz der Lemminge och Carnival in Babylon även om det inte är lika utflippat och låtarna är kortare. Längst är öppningspåret Surrounded By The Stars på knappt 8 minuter. Både denna och nästa, Green-Bubble-Raincoated-Man får mig att tänka på Jefferson Airplane och Grace Slick. Renate Knaup–Krotenschwanz sjunger väl egentligen helt uppåt väggarna emellanåt, men denna falsksång bidrar till atmosfär och mystik. Slutet på Green-Bubble-Raincoated-Man är verkligen heavy.
Gitarriffandet i Jailhouse Frog är också helvetiskt tungt. Bubblandet, grodkväkandet och kabarémusiken i mitten av låten är intressant... Ja, eller vad ska man säga? Saxonfon- och gitarrpartiet som följer borde de ha dragit ut på lite längre. Skivan är väldigt kort. 34 minuter tror jag. 10 minuter längre hade inte skadat.
Titellåten Wolf City är bara ett enda riff i 3.20. Lothar Meid tar sången och Renate och några till upprepar Wolf City genom nästan hela låten. Otroligt suggestivt i min värld. De är som ett tyskt Hawkwind här. Wie Der Wind Am Ende Einer Strasse är skivans enda instrumentala spår. Denna är en riktig höjdare med tablas (Pandit Shankar), tampura, sitar och violin. Repetitivt och sinnesutvidgande.
Deutch Nepal låter sig inte direkt beskrivas. Ett übertungt riff och mellotronmattor och tysk monolog som verkligen är helt bisarr. Denna kunde de gärna förlängt några minuter. Avslutande Sleepwalker Timeless Bridge har också tablas och citar, men nu är det progressive rock och med ett riktigt rått och blödande gitarrsolo, men låten är ändå easy on the ear med Daniel Fichelscher vid mikrofonen.
United Artists Records, Tyskland, 1972.
söndag 27 oktober 2024
Sweet Child
Första LPn är en liveinspelning från Royal Festival Hall 29 juni 1968. De öppnar med den formidabla Market Song där gitarrsolot (Bert Jansch eller John Renbourn?) är särskilt noterbart. Den traditionella No More My Lord är kanske min favorit. Älskar Jacqui McShees röst. I Furry Lewis-covern Turn Your Money Green visar de att de kan spela blues och i Haitian Fight Song av Charles Mingus får Danny Thompson briljera med sitt fantastiska basspel. Efter Bert Jansch-låten A Woman Like You som verkligen är brittisk folk när det är som bäst blir det ytterligare en Mingus-låt, Goodbye Pork Pie Hat. Otroligt fint gitarrspel på denna. Three Dances är klassiska stycken. Särskilt det tredje, The Earl of Salisbury, skapar fin medeltidsstämning.
Duetten mellan McShee och Renbourn i Watch The Stars är nog bland det vackraste på skivan. Fantastisk melodi. I So Early in the Spring sjunger McShee a capella och även den ger gåshud. Jansch och Renbourn jammar fint i No Exit. Akustisk jazz som låter så här älskar jag verkligen. Avslutande Bruton Town är ytterligare en traditionell folksång med en tung text. Fantastiskt musicerande i denna.
Ja, Pentangle har inga problem att växla mellan folk, blues och jazz. På studioplattan är det färre arrangemang av traditionella folklåtar och mer självskrivet. Jag gillar den i princip lika mycket som liveplattan och särskilt förtjust är jag i de två jazziga instrumentala jammen som avslutar sidorna, In Time och Hole in my Coal. De fick mig till och med att plocka fram gitarren. Jag har inte rört ett stränginstrument på 5 år, så nu gör det ont i fingrarna. Skivan fick åka med hem från Burg-Herzberg i somras. En sjuttiotalspress, men skicket är fantastiskt, så det kan jag väl leva med. Originalet kom 1968.
lördag 19 oktober 2024
Dagens raritet LX
Jag valde dock att njuta av mitt original av Scorpions förstlingsverk Lonesome Crow. Jag har velat ha den på grön Brain i decennier och för några månader sedan gjorde jag slag i saken och köpte den för dyra pengar. Det här är en vattendelare. Det finns de som tycker att den är skräp och de som tycker att det är den enda bra plattan med bandet. Jag tillhör de sistnämnda. Eller, nåja... det går väl att lyssna på några till av de tidiga, men Lonesome Crow är ett progressivt mästerverk och som inte alls låter som det som komma skall. Det är den enda skivan med Michael Schenker och han är helt fenomenal här. Klaus Meine har många skrattat åt genom åren, men hans sånginsatser är verkligen one of a kind. Det är mer en gitarrplatta än en sångplatta, det bör nämnas. Wolfgang Dzionys trumspel är magiskt. Ja, allt musicerande är av mycket hög klass. Själva musiken låter sig knappast beskrivas, men det är ett hopkok av hård bluesrock, tidig hårdrock, progressive, jazz och psykedelia. Det finns inte en dålig minut på detta album, jag återkommer ständigt och jag tröttnar aldrig på den. Långa melankoliska låtar och det händer något precis hela tiden. Stämningen är svåröverträffad.
Den här skivan måste höras i sin helhet. Minst en gång i månaden resten av livet!
söndag 13 oktober 2024
Hamburg Session
lördag 5 oktober 2024
Moon Blood
lördag 28 september 2024
Dagens raritet LIX
Förutom Ozric Tentacles har bland annat Alice Coltranes A Monastic Trio och The Carnegie Hall Concert och Traffics John Barleycorn Must Die fått speltid den senaste veckan. Förra helgen hade vi skivspelarkväll hemma hos T och då lyssnades det förstås på otaliga skivor. Jag hann inte med att plocka ihop något särskilt genomtänkt, snarare bara vad som råkade stå framme - Ozric, Coltrane, Mick Abrahams, Moloch, Alan Jack Civilization, Black Merda och Bror Gunnar Jansson. Alan Jack Civilization - Bluesy Mind glömde jag dessutom att spela. Nåja, den får åka med även vid nästa tillfälle.
fredag 20 september 2024
Lotus Unfoldning
lördag 14 september 2024
Dagens raritet LVIII
Black Merda är en utomordentligt groovy platta. Detta gäng gjorde Detroits förorter förskräckta under några år kring 1970 med sitt brutala och fantastiska sväng och sina politiska texter. Många säger att det är Hendrix-inspirerat och det är säkert så, men man kan lika gärna påstå att det är Funkadelic- och Motown-minnande. Eller att de till och med hade sin egen version av Black Rock. Faktiskt! De behöver egentligen inga jämförelser överhuvudtaget. Stöddig svart rock av bästa märke helt enkelt. Instrumentala Windsong (sjukt vacker) är möjligen en kort version av Maggot Brain av Funkadelic, eller något i den stilen... På sätt och vis. Chess, US 1970.
Down by the water
Flera covers, men också en hel del eget. Det är njutfullt rakt igenom vill jag lova. Även om det inte framgår på denna smått stökiga livespelning på Youtube (den jag länkar till) så är det svinbra ljud på vinylskivan. Buy or die!
För övrigt var Serve You Right to Suffer en standardlåt i gamla Half Mans set list under nästan hela vår karriär.
torsdag 12 september 2024
Faceless Evil, Nameless Fear
Inte sällan kommer jag att tänka mitt gamla favoritband Soulbreaker Company och då kanske inte först och främst musiken utan för att Bror Gunnar ibland låter som Jony Moreno. Verkligen!
Det har gått ganska segt med att lägga in skivor i discogsdatabasen. Ibland flyter det på och man får in några stycken snabbt, men lika ofta är det världens detektivarbete. Jag närmar mig dock 1000 inlagda skivor och det får jag väl vara nöjd med trots allt.
söndag 8 september 2024
Something to Remember You By
Profile: 1950's blues guitarist, singer and songwriter (born December 10, 1926 in Greenwood, Mississippi - died February 07, 1959 in New York City). Eddie Jones was a major influence for a lot of bluesmen like Albert Collins, Lonnie Brooks or Buddy Guy.
Ja, ni fattar såklart. Mycket fina grejor. Hans The Things that I Used to do var den bäst säljande bluesskivan 1954 och låg på förstaplatsen på Billboard R&B i sex veckor.
lördag 7 september 2024
They Found My Body in a Bag
Hälsan är i vanlig ordning inte bra. Ytterligare ett läkemedel har lagts till den redan långa listan. Nu är det nog nära diabetes, men det är väl bara att kämpa på antar jag. Knäna är halvrisiga och så har jag något märkligt problem med högerfoten och som jag har dragits med sedan fjällen i somras. Ryggeländet gör sig ofta påmint förstås.
Något mera positivt är att jag faktiskt har påbörjat det mycket mödosamma arbetet med att lägga in min skivsamling på Discogs. Det lär ta ett tag. Det roliga är att upptäcka vad som står i hyllorna. En del skivor har jag inte en susning om var de kommer ifrån. Det fanns en tid när jag kunde säga exakt var jag hade köpt en viss LP och för hur mycket. Nu har jag verkligen ingen aning om en del plattor. Det är det ena mysteriet efter det andra. När jag sitter och lyssnar på skivor passar jag på att lägga in en bunt. Alla går dock inte att finna i databasen. De skriver jag upp i en fil och tänker ta tag i sist. Dit är det nog säkert ett år eller så…
onsdag 31 juli 2024
Hippeace United - Burg-Herzberg 2024
Jag skulle gärna vilja ha tag i deras andra platta på spiral-Vertigo-etiketten, men den verkar svår...
lördag 20 juli 2024
Stories From Time and Space
Det melankoliska öppningsspåret Our Lives Can’t Last Forever sätter stämningen direkt:
As we fade into the future, our lives won’t last forever
Melodin är enkel. Ovanpå en mängd synthar och mellotroner spelar ett sorgset piano. Först i slutet får gitarrerna mera plats och det låter mycket 90-tals Pink Floyd. En låt, liksom många andra, som blir bättre för varje genomlyssning. Det är som att det tar tid att plocka ut/ta in alla lager av låtarna. En 82-årig Dave Brock har verkligen fortfarande något att ge.
Outside of Time får en ny chans och heter nu Till I Found You. Eller man kanske kan kalla den för Outside of Time part II. Favoritspår på förra skivan med sin starka melodi. Därefter följer två instrumentala stycken, Underwater City och Night Sky som jag verkligen gillar. Fantastisk atmosfär i dem. Den förstnämnda skulle kunnat vara en instrumental bagatell på någon tidig Black Sabbath.
What Are We Going To Do While We’re Here?
tisdag 25 juni 2024
Ammarnäs II
Tredje gången fick vi dock in mosnäppa ganska tidigt och strax därpå myrspovsparet. Lycka! Jag hade sett myrspov på häckplats för 30 år sedan uppe vid Karesuando, men det var verkligen på tiden att få göra det igen.
Ammarnäs
Det är nästan en hel månad till att vi ska bege oss till Tyskland för en dryg veckas festival. Längtar redan till Nick Mason's Saucerful of Secrets-konserten efter allt jag sett och läst på sociala medier. Echoes live vill man såklart gärna uppleva... Den har alla möjligheter att bli årets händelse och legendarisk! Det var overkligt bra förra gången och då var det den andra konserten på turnén. De hade gjort fyra gig i England, Stockholm blev premiärspelningen och Köpenhamn deras blott andra. Det var magiskt! Det är tämligen självklart att de är betydligt tightare nu som band. Dessutom har det tillkommit några klart viktiga låtar i repertoaren (Echoes den viktigaste naturligtvis). Mina förväntningar är skyhöga. Spelningen i Köpenhamn kvalar in på min topp-20-lista. Känslan är ett det nu kan bli topp-10.