söndag 9 oktober 2022

Dagens raritet XV

Yesterday's Children köpte jag någon gång i början av den borttagna bloggens barndom. Jag minns att någon klåpare köpte en bootleg av albumet på Tradera för något kring 800 kr. Veckan efter kunde jag ropa in ett original i shrink för någon extra hundralapp. 

Hursomhelst, Yesterday's Children s/t, MAP CITY 3012, US, 1969. Avbildad i Pokoras 2001 Record Collector Dreams med 2 rating discs. Den har uppenbarligen stigit i värde sedan dess. 3500-4000 kr verkar vara ett gångbart pris numera för ett toppexemplar.

Yesterday's Children är härligt brötig och stökig psykedelisk protometal. De går ut stenhårt med Paranoia och Sad Born Loser. Sångaren Dennis Croce sjunger lungorna ur sig och gitarristerna Reggie Wright och Richard Croce har alla pedaler och volymkontroller i botten. I What Of I lugnar de ner sig något, men gitarrerna biter fortfarande. She's Easy är till huvuddelen så mycket hårdrock det kan bli 1969. På b-sidan får vi två covers: The Yardbirds Providence Bummer och Larry Weiss Evil Woman. Den senare släpptes också som singel. Stenhård men kort version jämfört med Spooky Tooths.

Yesterday's Children var från Cheshire-Prospect, Connecticut, USA och bildades 1966. De släppte en singel och en ep 1967 med garagerock. Det blev tyvärr bara en fullängdsskiva och det verkar något osäkert om den kom 1969 eller 1970. Den gavs ut av MAP CITY även i Italien (1970) och Tyskland (1971). 

Gillar du Blue Cheer, Sir Lord Baltimore, Pentagram, Black Cat Bones och Leafhound så är denna platta given i samlingen. 

Sad Born Loser

Evil Woman

3 kommentarer:

  1. Blue Cheer, Sir Lord Baltimore och Leafhound hade jag koll på sedan tidigare (även om jag fortfarande letar efter Leafhound) men Black Cat Bones och Pentagram visste jag inte om. Blir nya rader i inköpslistan för Yesterday's children är en favoritplatta. Kan tipsa om Dragonfly också.

    SvaraRadera
  2. Delar av Black Cat Bones blev till Leafhound. Pentagram släppte ingen fullängdare på 70-talet utan bara några singlar, men det finns samlingar med dessa singlar plus demolåtar. Det är på 70-talet de var som bäst. På 80-talet och framåt blev det lite väl mycket doommetal.

    SvaraRadera