tisdag 13 september 2022

Rallus aquaticus

Det får bli en vattenrallsbild till. De ser för roliga ut med sina stora fötter. Överhuvudtaget är det en väldigt speciell art. Plötsligt en natt på våren kommer de i stora mängder och dimper ner i var och varannan vassjö eller träsk. Sedan hör man deras fula läten mest hela våren och sommaren och när häckningen är fullbordad försvinner de åter en natt i september-oktober. Det händer att man inte lyckas se en enda individ under hela säsongen. Lättast brukar vara just vid Sandön vid den här tiden på året.

2 kommentarer:

  1. Härlig bild! Jag håller med om att de har mycket konstigt för sig. I den stora vassen på min vardagsrunda är det ett jäkla liv en morgon av tio och sedan knäpptyst de andra nio. Har inte lyckats se någon i år...

    SvaraRadera
  2. Det har du förstås rätt i. Att de skulle låta hela våren och sommaren är inte riktigt sant. De är väldigt oberäkneliga. Ibland är det ett väldigt liv, ibland är de helt tysta. Ställer man sig vid strandkanten och gungar/hoppar lite brukar de dock ge från sig ljud i ren protest.

    SvaraRadera