söndag 27 november 2022

Dagens raritet XXII

Sweet Smoke – Darkness to light, Harvest 5C 062-29471, 1972, Nederländerna. Avbildad i Pokoras 7001 Record Collector Dreams och med 1 rating disc, men då som en tysk pressning.

Sweet Smoke var ett gäng amerikaner som var stationerade i Tyskland på 70-talet. Darkness to Light är deras andra platta. Den är inte samma monumentala klassiker som föregångaren Just a Poke är, men det är ändå en riktigt fin skiva. Kortare låtar och mera österländska klanger. I vissa partier känner vi igen deras gitarrimprovisationer och skivan osar västkustpsykedelia och hippemusik. Väl värd att ha om man har Just a Poke.

Darkness to light

Åtminstone i mina kretsar, både förr och nu, så är Just a Poke en riktig klassiker. Den platsar än så länge inte i någon värderingsbok typ Pokoras med det vanlig omslaget (ett udda italienskt omslag finns med). Den måste rimligen vara tryckt i ganska stora upplagor. Det är inte många år sedan det var en 150-200 kr-skiva (oavsett pressning) och var lätthittad på alla skivmässor. Nu är den nog lite dyrare, men den har aldrig stuckit iväg. En skiva från 1970 som låter som denna och med ett sådant omslag borde ju kosta 2000 kr! Jag har en senare pressning från 1977 och gav en gång i tiden 180 kr verkar det som. 

Två spår, ett på varje sida. Jag är speciellt förtjust när ett långt improviserat solo i Baby Night glider över i Doors Soft Parade. Den är hundra gånger bättre här än på Doors-plattan. Särskilt på denna psykedeliska platta låter bandet helt originella. Kompgitarren är helt unik för denna genre. Trummor, percussion och flöjt låter som inget annat. En klassisk och smått magisk skiva som med jämna mellanrum dyker upp på våra skivspelarkvällar.

Baby Night

De släppte faktiskt även en tredje platta, nämligen Sweet Smoke Live, 1974. Här är de tillbaka till sin österländska mysticism och låter åter som på Just a Poke och det är en låt på a-sidan och 2 på b-sidan. A-sidans First Jam innehåller Pharoah Sanders The Creator has a Masterplan där bandet får utlopp för sin kärlek till jazz. I ärlighetens namn har jag inte spelat den många gånger.

First Jam

Samtliga skivor borde kanske uppdateras till tyska original. Särskilt Sweet Smoke Live vill man ju inte ha som en Harvest/Fame-utgåva från 1986 med streckkod...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar