måndag 4 mars 2024

Dagens raritet LI

Lollipop Shoppe Just Colour, UNI, US, 1968. Skivan är presenterad i Pokoras 1001 Record Collector Dreams och har 3 rating discs. 

Just Colour är totalt kompromisslös garagepunk och psykedelia och med en plågad och hysterisk sångare i Fred Cole som ger allt från början till slut. Som nämnts i inlägget om Zipper så blev jag bekant med bandet och låten You Must be a Witch tidigt i skivsamlarkarriären genom Pebbles Vol. 8. Det låter ungefär lika delar Love och The Doors fast med en något mera desperat approach och en vildare garagerock och det är ju inget som vi psych-heads blir särskilt ledsna över.

Skivan är värd sina pengar för enbart You Must be a Witch och Fred Coles röst, men det finns mycket galenskap och fuzz för de surt förvärvade slantarna vill jag lova. Den långa, mörka psykedelian i Underground Railroad kryper in under skinnet och Don't Close The Door On Me är en annan mäktig och sinnesutvidgande ballad. Man ska såklart vara mottagligt för denna ömsom tunga psykedelia och ömsom vilda garagerock vid lyssning och det är man väl oftast, men på fel humör kan skivan säkert upplevas som en svårsmält historia.

Lollipop Shoppe startade som The Weeds i Las Vegas, Nevada, flyttade till Los Angeles och skaffade sig samma manager, Lord Tim Hudson, som The Seeds. Han prackade på dem namnbytet till Lollipop Shoppe, då han tyckte att Seeds och Weeds lät för lika varandra. Så kan det gå till när man får ett töntigt bandnamn.


2 kommentarer:

  1. Var nära att köpa ett exemplar för något år sedan, men det sket sig. Då var den inte jättedyr, men det känns som att den har stuckit iväg (som så mycket annat).

    SvaraRadera
  2. Ja, femtonhundrakronorsskivor kostar plötsligt tretusen. Det är helt vansinnigt.

    SvaraRadera