tisdag 25 juni 2024

Ammarnäs II

T och jag gjorde vandringen upp längs  fyrhjulingsspåret till Gáisátjsområdet två gånger tillsammans och sedan blev det ett tredje tillfälle tillsammans med T2 och H, fågelskådare från NV-Skåne. Man kan verkligen göra denna exkursion flera gånger under 2-3 veckor och se olika fåglar vid varje tillfälle.

Vår målart redan andra gången var myrspov, men då ville det sig inte. Vi hade fått en ganska exakt lokalbeskrivning, men tyvärr... Det blev ändå en mycket fin dag och vi såg både det ena och det andra.

Tredje gången fick vi dock in mosnäppa ganska tidigt och strax därpå myrspovsparet. Lycka! Jag hade sett myrspov på häckplats för 30 år sedan uppe vid Karesuando, men det var verkligen på tiden att få göra det igen. 

Även mosnäppa var riktigt länge sedan (på häckplats alltså). Vi hade den just här uppe första gången vi åkte till Ammarnäs 1997, men därefter har den hållit sig undan. Det kom en fågel flygandes och som gick ned på en snölega och där fann den uppenbarligen något matnyttigt. Inget spel som avslöjade den. Ibland känns det verkligen slumpmässigt om man får se de exklusiva arterna eller inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar