tisdag 29 oktober 2024

Dagens raritet LXII

Jag skrev om första albumet med Black Merda (1970) för någon månad sedan. Nu är det dags för uppföljaren Mer-Da – Long Burn The Fire från 1972. Den har nog inte lika hög status som debuten, men jag tycker nästan att den är bättre. 

Long Burn The Fire börjar förvisso riktigt svagt med balladen For You och tredje låten My Mistake är om möjligt lika tam, men i övrigt är det en monsterplatta med stenad black rock. Jag gillar verkligen soundet på skivan, det är Hendrix-flummigt, förvisso, men kompgitarren är vanligen helt odistorderad och ligger högt i mixen vilket ger ett speciellt sound. Det är heavy psych och stenhård rock, men också soul. Favoritlåtar: The Folks From Mother's Mixer, Long Burn The Fire, Sometimes I wish, I Got a Woman och We Made Up. Lejonparten av godbitarna från B-sidan för omväxlings skull. Janus, US, 1972.

The Folks From Mother's Mixer

Long Burn The Fire

I Got a Woman

måndag 28 oktober 2024

Dagens raritet LXI

Min Flower Travellin' Band Satori har förmodligen inte spelats på minst 10 år. Det skulle kunna vara ännu längre sedan. Det är sjukt att jag hela tiden köper nya skivor när det finns hur mycket som helst att lyssna på i den befintliga samlingen. Hursomhelst, till slut fick jag lust att spela Satori och då var det ju trots allt tacknämligt att den stod i hyllan! Två gånger fick den snurra.

Jag har tyvärr inget original från 1971, men åtminstone utgåvan i enkelkonvolut från 1974. Ett promoexemplar till och med. Den finns inte i discogsdatabasen. Förutom några mindre bruna fläckar i det vita på omslaget så är den som ny. Inte ett knäpp på vinylen överhuvudtaget. Både OBI och insert. Man får nöjd med det lilla här i livet. Jag kommer inte helt säkert ihåg när jag köpte den, men det måste vara 25 år sedan. Eller 20 åtminstone. Däremot tror jag att det var av M på en skivmässa.

Som alla känner till så är detta en japansk heavy psych-klassiker av rang. Låtarna heter Satori I-V, så det är någon sorts konceptplatta antar jag. Satori I skrämmer slag på en direkt när den efter en hög enerverande ton (vad är det?) och några få lätta cymbalslag avgrundsskriks in av Joe Yamanaka. Hideki Ishima drar sedan igång det första blytunga riffet av oändligt många och trummisen Joji Wada och bassisten Jhun Kozuki gör från början klart att de inte tänker ta några fångar. Det här är i princip så hårt det någonsin blir från 1971. Redan efter den första delen är man helt matt av stöddigt gitarrspel och Joes falsettskrik.

I Satori II är gitarrspelet mera orientaliskt. Detta till ett riff (som bara märks några få gånger) som givetvis är Bo Diddleys. Solona skär genom märg och ben. Joes sång är definitivt långt över gränsen för galenskap. Wada håller sig till pukorna och bluesmalandet gör låten smått hypnotisk.

Satori III börjar med ett sataniskt riff på basen. När Ishima kommer in så går det inte att tänka bort Black Sabbath (de gjorde låten Black Sabbath på sin debut Anywhere 1970), men de får den här domedagsmusiken till sin helt egna med de orientaliska eller kanske japanska skalorna. Detta är demented heavy när det är som bäst. Efter drygt 5 minuter drar de igång ett sjukt jam som svänger fram och tillbaka. Slutet är furiös galenskap och mayhem. Joe håller låg profil under dessa dryga 10 minuter. Eventuellt är han inte med alls.

I Satori IV är Joe tillbaka med både sång och munspel. Det är blues och Mountain-tungt. Eller ett snäpp tyngre än så. Gitarrsolona är inte från denna värld. Vi får även en rejäl dos av koklocka och det är mycket bra. I Satori V är de orientaliska och diskordanta tongångarna åter rådande. Det är sataniskt och evil och Joe wailar sig igenom hela delen ordlöst. Helt vettlös förstås. Man kan bara älska hans totala kompromisslöshet. 

Vilken jäkla platta! Jag kan såklart ha hört den på något annat sätt än på min vinylskiva, jag tror att jag har den på en bränd CD också, och det är möjligt att jag spelat den i den gamla bilen någon gång, men om det ska gå 10-15 år mellan lyssningarna av vinylen så var detta förmodligen den sista gången. Det är sjukt när man tänker på det så.  Atlantic 1974. Japan. Promo. OBI. Invitation To Sukkavati-insert. Skivan fick en ny inner sleeve (3 layers of anti-static high-density polyethylene) och skyddsomslag så att nästa ägare, efter mitt frånfälle, inte tror att jag har varit vårdslös med rariteterna. 

Satori III

Wolf City

En skiva som snurrade väldigt frekvent tidigare under hösten var Amon Düül II Wolf City. Även denna kom med hem från Burg-Herzberg. Idag har den ånyo luftats.

Wolf City är minst lika bra som de tidigare plattorna, Phallus Dei, Yeti, Tanz der Lemminge och Carnival in Babylon även om det inte är lika utflippat och låtarna är kortare. Längst är öppningspåret Surrounded By The Stars på knappt 8 minuter. Både denna och nästa, Green-Bubble-Raincoated-Man får mig att tänka på Jefferson Airplane och Grace Slick. Renate Knaup–Krotenschwanz sjunger väl egentligen helt uppåt väggarna emellanåt, men denna falsksång bidrar till atmosfär och mystik. Slutet på Green-Bubble-Raincoated-Man är verkligen heavy.

Gitarriffandet i Jailhouse Frog är också helvetiskt tungt. Bubblandet, grodkväkandet och kabarémusiken i mitten av låten är intressant... Ja, eller vad ska man säga? Saxonfon- och gitarrpartiet som följer borde de ha dragit ut på lite längre. Skivan är väldigt kort. 34 minuter tror jag. 10 minuter längre hade inte skadat. 

Titellåten Wolf City är bara ett enda riff i 3.20. Lothar Meid tar sången och Renate och några till upprepar Wolf City genom nästan hela låten. Otroligt suggestivt i min värld. De är som ett tyskt Hawkwind här. Wie Der Wind Am Ende Einer Strasse är skivans enda instrumentala spår. Denna är en riktig höjdare med tablas (Pandit Shankar), tampura, sitar och violin. Repetitivt och sinnesutvidgande.

Deutch Nepal låter sig inte direkt beskrivas. Ett übertungt riff och mellotronmattor och tysk monolog som verkligen är helt bisarr. Denna kunde de gärna förlängt några minuter. Avslutande Sleepwalker Timeless Bridge har också tablas och citar, men nu är det progressive rock och med ett riktigt rått och blödande gitarrsolo, men låten är ändå easy on the ear med Daniel Fichelscher vid mikrofonen.

United Artists Records, Tyskland, 1972.

Surrounded By The Stars

Wolf City

Deutch Nepal

söndag 27 oktober 2024

Sweet Child

Skivorna som snurrat mest de senaste veckorna är definitivt Pentangles Sweet Child. Hemma på min nya skivspelare (har blivit med en Linn LP12) och i bilen på väg till och hem från jobbet.

Första LPn är en liveinspelning från Royal Festival Hall 29 juni 1968. De öppnar med den formidabla Market Song där gitarrsolot (Bert Jansch eller John Renbourn?) är särskilt noterbart. Den traditionella No More My Lord är kanske min favorit. Älskar Jacqui McShees röst. I Furry Lewis-covern Turn Your Money Green visar de att de kan spela blues och i Haitian Fight Song av Charles Mingus får Danny Thompson briljera med sitt fantastiska basspel. Efter Bert Jansch-låten A Woman Like You som verkligen är brittisk folk när det är som bäst blir det ytterligare en Mingus-låt, Goodbye Pork Pie Hat. Otroligt fint gitarrspel på denna. Three Dances är klassiska stycken. Särskilt det tredje, The Earl of Salisbury, skapar fin medeltidsstämning.

Duetten mellan McShee och Renbourn i Watch The Stars är nog bland det vackraste på skivan. Fantastisk melodi. I So Early in the Spring sjunger McShee a capella och även den ger gåshud. Jansch och Renbourn jammar fint i No Exit. Akustisk jazz som låter så här älskar jag verkligen. Avslutande Bruton Town är ytterligare en traditionell folksång med en tung text. Fantastiskt musicerande i denna.

Ja, Pentangle har inga problem att växla mellan folk, blues och jazz. På studioplattan är det färre arrangemang av traditionella folklåtar och mer självskrivet. Jag gillar den i princip lika mycket som liveplattan och särskilt förtjust är jag i de två jazziga instrumentala jammen som avslutar sidorna, In Time och Hole in my Coal. De fick mig till och med att plocka fram gitarren. Jag har inte rört ett stränginstrument på 5 år, så nu gör det ont i fingrarna. Skivan fick åka med hem från Burg-Herzberg i somras. En sjuttiotalspress, men skicket är fantastiskt, så det kan jag väl leva med. Originalet kom 1968.

No More My Lord 

Bruton Town 

Hole in my Coal  

lördag 19 oktober 2024

Dagens raritet LX

Denna lördagskväll borde jag kanske spelat något med November eller Saga efter att ha nåtts av den tragiska nyheten att Christer Stålbrandt gått hädan. Det är deppigt. Jag fick sett November två gånger när de gjorde en revival 2006-2007 och sedan också Saga 2013. Särskilt November måste jag förstås räkna in som ett av mina favoritband överhuvudtaget och de har verkligen funnits där i 40+ år. R.I.P.

Jag valde dock att njuta av mitt original av Scorpions förstlingsverk Lonesome Crow. Jag har velat ha den på grön Brain i decennier och för några månader sedan gjorde jag slag i saken och köpte den för dyra pengar. Det här är en vattendelare. Det finns de som tycker att den är skräp och de som tycker att det är den enda bra plattan med bandet. Jag tillhör de sistnämnda. Eller, nåja... det går väl att lyssna på några till av de tidiga, men Lonesome Crow är ett progressivt mästerverk och som inte alls låter som det som komma skall. Det är den enda skivan med Michael Schenker och han är helt fenomenal här. Klaus Meine har många skrattat åt genom åren, men hans sånginsatser är verkligen one of a kind. Det är mer en gitarrplatta än en sångplatta, det bör nämnas. Wolfgang Dzionys trumspel är magiskt. Ja, allt musicerande är av mycket hög klass. Själva musiken låter sig knappast beskrivas, men det är ett hopkok av hård bluesrock, tidig hårdrock, progressive, jazz och psykedelia. Det finns inte en dålig minut på detta album, jag återkommer ständigt och jag tröttnar aldrig på den. Långa melankoliska låtar och det händer något precis hela tiden. Stämningen är svåröverträffad.

Lonesome Crow är också en gammal favorit på skivspelarkvällarna i K och kördes särskilt frekvent för 20 år sedan. Om den låter bättre som ett original låter jag vara osagt, men det känns utomordentligt fint att ha den i samlingen. Omslaget har lite ring wear (som inte alls ser lika allvarligt ut i verkligheten - fotografiet förstärker verkligen den detaljen...) och ett litet hål i högra hörnet men skivan spelar M-. Inte ett knäpp överhuvudtaget. Brain, Tyskland, 1972. Och för de som eventuellt inte känner till det så måste det förstås nämnas att det är den första skivan med den gröna Brain-etiketten.

Den här skivan måste höras i sin helhet. Minst en gång i månaden resten av livet!

Lonesome Crow

söndag 13 oktober 2024

Hamburg Session

Som S uttryckte det, jag kommer alltid tillbaka till bluesen när jag varit ute på andra resor. När G och jag var i London och såg Hawkwind för ett år sedan så handlade vi också några plattor såklart. Båda varsin Champion Jack Dupree bl.a. På G:s var där en mängd musiker som han förstås hade koll på. Gitarristerna Rainer Baumann från Frumpy, Gaggy Mrocek från Kin Ping Meh och Twenty Sixty Six And Then, trummisen Ringo Funk från Jeronimo, keyboardisten Stefan Wulff från Frumpy, Inga Rumpf m.fl. Jag blev något avundsjuk på att han hittade den, medan jag fick nöja mig med min femtioelfte samlingsplatta med bara pianoboogie. 

Jag kommer inte ihåg när jag köpte Hamburg Session, men jag tyckte det liknade en prislapp från Electric Mud på omslaget, så förmodligen där någon gång senaste året. Skön skiva en söndagsmorgon. De prominenta musikerna är tajta och skickliga men musicerandet är utan stora åthävor. I'm Going Home svänger dock riktigt mycket och där kommer även en av gitarristerna igång fint. Happy Bird, Germany, 1974.

Det får bli en länk till hela skivan.

lördag 5 oktober 2024

Moon Blood

Många superrariteter är klart överskattade. Fraction – Moon Blood är inte en av dem. Jag har haft en hygglig nypress av skivan i 20+ år (högst troligt en inofficiell utgåva) som jag har varit nöjd med, men nu när den har gjorts i en definitivt legal sådan från Riding Easy Records så slog jag till med att köpa en clear vinyl version. Länge sedan jag lyssnade igenom den. Black Sabbath möter Doors brukar de skriva om skivan och det kan jag väl gå med på. Den har verkligen sina stunder! Det hade förstås varit roligt att äga ett original, men det kan man ju glömma.

Come Out Of Her