onsdag 31 juli 2024

Hippeace United - Burg-Herzberg 2024

Så var vi åter hemma från Burg-Herzberg-festivalen. En natt på hotell i Alsfeld och därefter sex nätter i tält på själva festivalen. En hel del regn, särskilt lördagen blev en riktigt blöt historia. Med regn följer lera och allmänt slitsamt festivalliv. Jag är nog alldeles för gammal för sådana här eskapader egentligen. 

Men vi överlevde och det var samtidigt trevligt och vi fick sett åtminstone en hel del band. Hade det inte varit så blött och lerigt hade det förmodligen blivit en handfull till. Bäst var förstås Nick Mason's Saucerful of Secrets. 

När det gällde Nick Mason fick fick njuta av detta set list: Astronomy Domine, Arnold Layne, See Emily Play, Obscured by Clouds, When You're In, Remember a Day, Set the Controls for the Heart of the Sun, Fearless, Childhood's End, Lucifer Sam, Echoes. Extranummer: One of These Days, A Saucerful of Secrets

Vi fick däremot inte höra Atom Heart Mother/If eller The Nile song. The Scarecrow verkar också ha varit en stapelvara under turnén, men den kan jag leva utan. Typiskt att de behövde kapa drygt 20 minuter... Det hade väl att göra med att det var en festivalspelning... Hursomhelst, den stora lyckan för mig var att få höra Echoes framföras live. Även Childhood's End var en höjdare för den hoppades över första gången vi såg dem i Köpenhamn. 

Näst bäst var nog El Perro. De körde sin enda skriva rätt och upp och ner och presenterade sedan en handfull nya låtar varav flera spelades för första gången. Om någon av dessa sa de att den skulle komma på den nya skivan. Den blir intressant förstås. Dorian Sorriaux från gamla Blues Pills verkade mycket spelsugen och entusiastisk även om han fick spela andrafiolen. 

Calexico var njutbara. De påstod att Feast of Wire firade 20 år och spelade mycket från den, men sanningen är väl att den kom 2003. Nåja, deras blandning av Americana och mera latinoinspirerad musik passade Burg-Herzberg som hand i handske. De spelade även en del från deras två senaste skivor och också sådant jag inte kände igen. Ett väldigt kompetent band som kan göra lite vad som helst med flera genres. 

Tamikrest som inledde festivalen på Freakstage hade jag sett en gång tidigare, nämligen 2014. Då bestod bandet av tuareger och en fransman. Nu var det helt omvänt förhållande. Det var bara Ousmane Ag Mossa kvar som true tuareg, men bandet var helt fantastiskt och det är frågan om det inte var ännu bättre i år. Bassist och trummis borgade för ett formidabelt sväng. 

Brant Bjork är Brant Bjork och låter i princip likadant hela tiden. Det stora lyftet i setet var defintivit när han gjorde en rejält förlängd och jammig Automatic Fantastic från debutplattan Jalamanta 1999. Bassisten var en riktigt personlighet och som man tittade på lika mycket som huvudpersonen. Årets tyngsta band i stonerklassen måste man nog tillskriva dem.

Agitations Free visste jag inte riktigt hur de skulle låta. Jag har bara debutskivan Malesch, men jag tyckte det höll hela vägen med mystiskt och avancerad progressive. Väldigt suggestivt och inte sällan tungt och mörkt.

Jag skulle gärna vilja ha tag i deras andra platta på spiral-Vertigo-etiketten, men den verkar svår...

Såg slutet av Space Lords och de hade jag gärna upplevt lite mer av, men de krockade med Agitation Free och de hade jag svårt att slita mig ifrån. 

Manchesterbandet Blackballed gav vi nog också hela tiden och de var kanske något enahanda, men visst var det också mycket klassisk 70-tal-hårdrock. Zeppelin, Deep Purple, Rory Gallagher... Gissar att det är ett band man kommer höra mer ifrån. Bra sångare och gitarrist. De var nog ett av festivalens mest entusiastiska band - de älskade verkligen Burg-Herzberg och verkade aldrig vilja sluta spela. De var ute för extranummer minst två gånger, frågan är om det t.o.m. inte var tre.
Kraan, tredje gången jag ser dem på samma scen, höll stilen såklart, kanske bättre än någonsin. Jazzig funkrock och världens ös. 

Sula Bassana på Freak Stage var bättre än vad jag trodde de skulle vara, liksom Wolfmother som jag nog knappt ens hört sedan jag köpte deras första skiva någon gång på 90-talet, eller om det var tidigt 2000-tal. Klassisk arenarock. Givetvis ser man lite annat och framför allt hör man från tältplatsen när man inte orkar gå ner, men man kan inte se allt. 

En del band från grannscenen Höllenschuppen (vi låg 50 m bakom den) går förstås inte att missa och visst var det en del som lät intressant därifrån. Inte sällan mycket spacerock och psykedelia, vilket verkar vara den scenens signum.

85 mil enkel resa och färja Rødby - Puttgarden på det. Det är egentligen inget för gamla gubbar. Vi sa att det var sista gången och för mig blir det nog det. 2006-2008, 2014, 2019 och 2024. Sex resor till världens coolaste festival får jag vara nöjd med när jag ska skriva mina memoarer. Men så ser man nästa års line-up...

Lite skivköpande blev det i vanlig ordning. Inget riktigt extraordinärt, men Alan Jack Civilization Bluesy Mind (1970) på tyskt Metronome/BYG (annat omslag än den franska på BYG) har jag velat ha i flera år, så den kunde jag åtminstone inte motstå. Särskilt inte som skicket var fantastiskt. Jag har velat ha just det tyska originalet för det psykedeliska omslaget. Caravan For Girls Who Grow Plump in the Night hade jag inte i samlingen så den fick också åka med hem. Dock en billig fransk utgåva på Kingdom Records och som är något år senare än originalet som kom 1973.

Några skivor till blev det, men de kan jag väl skriva om senare när jag väl orkat lyssna igenom dem.

lördag 20 juli 2024

Stories From Time and Space

En av förra årets mest lyssnade skivor var definitivt Hawkinds The Future Never Waits. Den snurrade frekvent före konserten på Royal Albert Hall, men även efteråt när vi kom hem. Albumet innehöll både några klassiska, malande Hawkwind-riff, men mycket av materialet var mera laid-back och Pink Floyd-drömmande och ibland även jazzigt. Den nya skivan Stories From Time and Space tar vid där den förra slutade. Bandet är intakt och alltså detsamma som vi såg på Royal Albert Hall vilket innebär Dave Brock, Magnus Martin, Richard Chadwick, Thighpaulsandra och Doug MacKinnon.

Det melankoliska öppningsspåret Our Lives Can’t Last Forever sätter stämningen direkt: 

As we fade into the future, our lives won’t last forever

Melodin är enkel. Ovanpå en mängd synthar och mellotroner spelar ett sorgset piano. Först i slutet får gitarrerna mera plats och det låter mycket 90-tals Pink Floyd. En låt, liksom många andra, som blir bättre för varje genomlyssning. Det är som att det tar tid att plocka ut/ta in alla lager av låtarna. En 82-årig Dave Brock har verkligen fortfarande något att ge.

The Starship (One Love One Life) tycker jag blir lite väl tjatig, men den har både gitarr- och synthsolon som är ut över det vanliga. What Are We Going To Do While We’re Here? börjar försiktigt med synthar och en snygg basslinga innan ett jazzigt parti med saxofon bygger upp inför den furiösa delen av låten. Klassiskt brutalt Hawkwind-riff på amfetamin. Intensivt och malande. Den snygga avslutningen med saxofonen får mig i Waterboys-mood. Skivans bästa spår. The Tracker är också klassisk Hawkwind. Fullt drag.

Outside of Time får en ny chans och heter nu Till I Found You. Eller man kanske kan kalla den för Outside of Time part II. Favoritspår på förra skivan med sin starka melodi. Därefter följer två instrumentala stycken, Underwater City och Night Sky som jag verkligen gillar. Fantastisk atmosfär i dem. Den förstnämnda skulle kunnat vara en instrumental bagatell på någon tidig Black Sabbath.

A Traveller of Time and Space tar upp i princip hela sidan 3. Klassisk Hawkwind som lika gärna skulle kunnat legat på en skiva från 70-talet. Avslutande instrumentala jammandet i Stargazers är också örongodis som väl bäst kan beskrivas som psykedelisk jazz. 

Två dubbelalbum inom ett år och de ska tydligen vara mer eller mindre klara med ett nytt album. Däremot planeras inga fler turnéer efter den som pågår just nu, på grund av Dave Brocks hälsa, så det blir kanske inte att man kommer att få se dem live fler gånger. Synd, för det var verkligen overkligt bra förra året.

What Are We Going To Do While We’re Here?