I vissa delar av tjäderns utbredningsområde och under några historiskt kända perioder har fågelskådare på orrarnas lekplatser sett en eller flera stora och klumpiga, svarta tuppar blanda sig med de elegant rörliga orrtupparna.
Rackeltupparna dominerar orrleken. De uppträder som förvuxna, framfusiga barn, som ideligen bryter mot de normala umgängesreglerna på leken. De rusar fram och tillbaka över lekplatsen, till synes obekymrade om det system av revirgränser som de blå ädlingarna byggt upp. De skorrande försöken att bubbla med i orrsången skulle göra en körledare förtvivlad.
Modernare tolkningar hänvisar till att hönor tenderar att vara talrikare i periferin av tjäderns utbredningsområde. Därtill kommer att unga, ofta ettåriga, hönor sannolikt utkonkurrerade från naturliga hönrevir-marker, har en starkare benägenhet att dra omkring (s.k. migratorisk tendens). Samtidigt är det uppenbart att nischuppdelningen mellan könen ofta leder till att hönor dras till mera sluten vegetation än tupparna. Hönor är dessutom inte så beroende av sluten äldre skog som tupparna är. Dessa faktorer bidrar till att hönorna, speciellt de unga, ibland inte hittar artegna tuppar, när parningstiden är inne. De öppna marker de hänvisats till är orrens land, och orrtuppen ställer gärna upp för en kur.
Hjort hade själv bara upplevt fenomenet en enda gång. Mina egna erfarenheter är att jag sett tjäderhönor på orrlek vid två tillfällen, senast för bara tre år sedan. På 90-talet såg jag en rackelhane på en numera utdöd orrlek uppe på Hallandsåsen vid åtminstone ett tillfälle. En observation av en uppstött fågel i januari i år var kanske en rackelhane. Jag tyckte nämligen att den var tydligt brunfärgad på vingarna. Det gick emellertid så fort att jag efteråt inte var riktigt säker på min sak. Andra skogshönsintresserade vänner har sett både tjäderhönor paras av orrtuppar och rackelhanar de senaste åren.